Liitu uudiskirjaga

Uudiskiri sisaldab infot kaubavaliku ja müügiaegade kohta Tallinnas
Me ei edasta teie andmeid kolmandatele osapooltele

Kasulikku lugemist

Kartul

Miks peaks olema sinu laual just Rebase Talust pärit Eesti kartul?

• meie kartul on kontrollitud Põllumajandusameti poolt

• meie kartulist võetud proovid ei ole näidanud kartulihaigusi

 • meie eesmärk on parima maitsega Eesti kartul

• me ei küsi põhjendamatult kõrget hinda

• me ei kasvata intensiivsorte, vaid kasvatame heade maitseomadustega sorte

• meie kartuli hind vastab kvaliteedile

• me anname sulle nõu kartuli omaduste, kasutamise ja kasvatamise kohta

• pakume sulle garantiid

• suuremate koguste korral pakume kokkuleppel meie transporti

• kuna asume vabariikliku maantee ääres, on meid kerge leida

 

Kartuli omadused

Miks ei tule sinu kartulitoidud alati nii hästi välja kui sa sooviksid?

Ühest ja samast kartulisordist ei saa teha putru, friikartuleid, keedekartulit ja prae- ning ahjukartulit. Osa sorte on tärkliserikkad, need kartulid on muredad, neist saab maitsva pudru või ahjukartuli. Sellised sordid on näiteks "Maret", "Läti kollane", "Adretta", "Ando". Kartul muutub muredaks alles siis, kui ta on juba enam-vähem täiskasvanud, seepärast ei saa ka suvel esimestest värsketest kartulitest head putru.

Väiksema tärklisesisaldusega kartulid ei lagune töötlemisel ja teda saab keeta ning praadida, ilma et ta laiali pudiseks. Sellisteks sortideks on näiteks "Finka", "Princess", "Reet", "Laura".

Siin on nõuanded kartulitoitude valmistamiseks.

Milline kartul sulle sobib?

Eri elustiiliga inimestele sobivad eri sorti kartulid.

Noored, kes soovivad toitu valmistada võimalikult kiiresti, ootavad, et kartul oleks võimalikult sile, madalate silmadega, et teda oleks lihtne koorida ja et kartulid potis pudruks ei keeks.

Vanem põlvkond eelistab sorte, mis ei ole nii siledad ja kergesti kooritavad, aga mis keetes lagunevad.

Kas kollane ja sile kartul on parem?

Kartuli värvus ja maitseomadused ei ole omavahel sugugi alati kooskõlas. Kui sa ei ole eriliselt nõudlik maitse suhtes, sobivad sulle paljud sordid. Kuid mureda ja eriti heade maitseomadustega kartuli soovija peab tihti paraku leppima sellega, et mugul ei ole väga tumekollane, teda on sügavate silmade tõttu raske puhastada, koorel esineb kärnasid ja kuju on ebakorrapärane.

Näiteks sort "Maret", mis on võitnud Eestis kartuli maitseomaduste testimise võistluse, on ebaühtlase kujuga, tihti esineb tal koorel kärnasid, tal on sügavad silmad ja ta ei ole tumekollane. Sarnaste omadustega on veel "Ando". "Läti kollasel" jälle on paks, tume, kare koor, mis ei kutsu ostma, kuigi paksu koore all peitub maitsev kollane sisu.

Kas peaks kartma, et väetisega kasvatatud kartul on nitraate täis?

Seda ei ole vaja karta. Rebase Talu kasutab kartuli väetamiseks minimaalselt vajaliku koguse spetsiaalset kartuliväetist, mis tagab kartulile täpselt vajamineva toitainetekoguse, kus ained on sobivas vahekorras. On ju inimenegi terve, kui ta tarbib õiges koguses vajalikke toitaineid, nii ka kartuliga. Rahva seas on levinud müüt, et väetisega kasvatatud kartulid on nitraate täis. Need ajad on jäänud ajalukku. Nõukogude Eesti perioodil, kui väetis oli odav ja sisaldas ohtralt lämmastikku, siis tarvitati teda suurte saakide saamiseks mitmeid kordi üle normi. Enam selliseid väetisi saada ei olegi. Rebase Talus tehtud nitraatide sisalduse proov näitas 15 korda väiksemat nitraadisisaldust kui Euroliidu normidega lubatud on.

Kas sõnniku peal kasvanud kartulid on parimad?

Kahjuks ei tea inimesed tihti, et just värske ja kääritamata sõnnik tõstab nitraatide sisalduse kõrgeks. See on ka üheks põhjuseks, miks kartulid keetes siniseks lähevad.

Miks kartul läheb keetes siniseks?

Värske sõnniku peal kasvatamine ei ole ainus põhjus, mis kartuli keetes siniseks muudab. See võib juhtuda veel ka muudel põhjustel: näiteks liiga vara koristatud mugulatel, mis ei ole veel küpsed, on kloorhappesisaldus kõrge ja see võib reageerida keetmisel vees oleva rauaga. Seda juhtub tihti näiteks armastatud kartulisordiga "Ando", mis on hiline sort ning kui ta koristades ei ole täisküps, siis ongi oht, et ta hakkab keetes tumenema. Tumenemise põhjuseks võib veel olla näiteks vee keemiline koostis ja vale keedunõu (veneaegne alumiiniumpott).