Liitu uudiskirjaga

Uudiskiri sisaldab infot kaubavaliku ja müügiaegade kohta Tallinnas
Me ei edasta teie andmeid kolmandatele osapooltele

Kasulikku lugemist

Kartuli säilitamine

Kartuli säilitamine

Toatemperatuuril säilib kartul vaid lühikest aega. Pärast kojutoomist valage kartul kilekotist välja õhku läbilaskvasse anumasse või pappkasti ning asetage pimedasse kohta. Kui kartul on mingil põhjusel märjaks saanud (näiteks turul vihma käes olnud), siis laske tal lahtiselt toatemperatuuril kuivada. Eriti vähe aega säilib suvine värske kartul, kui kartulil on koor veel lahti, sellist kartulit ei tohi mingil juhul jätta niiskena kilekotti seisma, muidu rikneb ta ruttu. Värsket kartulit on parem hoida külmkapis +4 - +5 kraadi juures.

Külmutada saab vaid kooritud ja tükeldataud kartulit ning sulatatakse sellist kartulit otse keevasse vette valades.

Talvekartulit säilitatakse õhku läbilaskvates salvedes või restkastides, jahedas hoiuruumis, kus õhuniiskus peaks olema veidi üle 90% temperatuuril +3 kuni +5 kraadi, valguse eest kaitstult. Valguse mõjul muutuvad kartulid roheliseks ja neis tekib mürgine aine solaniin. Rohelised kartulid söögiks ei kõlba. Talvisel hoiustamisel tuleks kartul aeg-ajalt läbi sorteerida ja eemaldada riknenud ja mädanikutunnustega mugulad, vastasel korral võib edasi leviv mädanik rikkuda kogu partii. Miinuskraadid keldris rikuvad kartuli, temperatuuril +1kuni -1 muutub kartul magusaks. Veelgi madalama temperatuuri korral külmub kartul läbi ja muutub söögiks kõlbmatuks.