Liitu uudiskirjaga

Uudiskiri sisaldab infot kaubavaliku ja müügiaegade kohta Tallinnas
Me ei edasta teie andmeid kolmandatele osapooltele

Kasulikku lugemist

Mida arvestada talvekartuli ostmisel

Talvekartul.

Meie käest on küsitud, kas osta talvekartul juba varakult, septembris, kui kartul on tõenäoliselt kõige odavam, või oodata talveni, lootuses saada siis juba kartulit, kust on mädanikuohtlikud kartulid välja sorteeritud, aga mis võib juba kallima hinnaga olla.

Üheselt ei saagi sellele vastata. Kõigepealt tuleb arvestada, mis sordiga on tegu. Varased sordid, näiteks  "Läti kollane" ja "Maret"  võetakse üles juba septembri algul, kuu keskpaigaks on nad juba 2 nädalat laagerdunud, nii et need sordid juba kõlbaksid talveks juba siis osta.

Hiliste sortidega on asi teine, kui need võetakse üles septembri lõpus või oktoobris, siis tahaksid need ka ikkagi paar nädalat enne sorteerimist ja müüki seista. Osta tuleks ikkagi sellise inimese käest, keda sa ka hiljem kätte saaksid kui kvaliteediga pretensioone tekib. Üldiselt aga kipub turul ikkagi reegel kehtima, et mida odavam, seda suurema tõenäosusega on see kartul ka kehvema kvaliteediga. Paljud tootjad jätavad sisse mittestandardse, katkise ja rohelise kartuli ning müüvad näiteks mõnekümne sendi võrra odavama hinnaga. Meie sorteerime selle välja ja hind ei ole alati kõige madalam antud turul, aga kvaliteet samas kõrgem.

Kindlasti peab salve valatav kartul kuiv olema. Kui on vihmane sügis, siis on selge, et talunikul ei ole võimalik kusagil seda kartulit tonnide kaupa kuivatada. Sellisel juhul tuleks ise kartul kodus, enne salve valamist, kusagil kuuri- või keldripõrandal ära kuivatada. Seejuures ei tohiks ta valgust saada, muidu on roheliseks muutmise oht. Peale kuivatamist võiks veel kartuli üle vaadata ja võtta välja defektidega kartulid, kui neid on, ning need varem ära tarvitada. Ja poleks paha kartul umbes kuu aja pärast ja ka talvel korra uuesti läbi sorteerida, et olla kindel, kas mõnda mädanevat kartulit sees ei ole. Üks selline kartul võib kevadeks mädanema panna terve partii, aga kui see  õigel ajal välja sorteerida, siis säilivad ülejäänud hästi. Kahjuks esineb palju sellist asja, et ostetakse märg kartul ja valatakse see kolinal kusagile keldriauaku ning siis arvatakse, et see peabki seal sedasi kevadeni säilima.

 Ettevaatlik tasub olla, kui müüakse häid vanu sorte nagu näiteks "Läti Kollane" ja "Ando" väga odava hinnaga. Turul (eriti just suurtel Tallinna turgudel) pannakse tihti ette vale nimi, mis müüb, väikelinnades on asi üldiselt ausam. Rebase Talu müügiletis on tihti küsitud, miks meil kartul mõne sendi võrra kallim on kui kõrvalmüüjatel. Vastus lihtne: meil on sordinimetuse taga ka õige sort. Suurtootjad ei kasvata maitsvaid sorte, sest nende saagikus on palju väiksem kui intensiivsortidel. Lihtne on intensiivsordile panna ette hea eesti kartuli nimi, mis müüb.

Kindlasti on mõistlik enne suure koguse talvekartuli ostmist osta maitsmiseks mõni kilo ning alles siis, kui kartul tõesti meeldib, osta suurem kogus. Müüja käest tasub ka uurida, millised tema kasvatatavatest sortidest säilivad paremini. Kui kartul on kuiv, siis ei lähe ka mehhaanilised defektid tavaliselt mädanema. Hinnatundlikele klientidele oleme müünud talvekartuliks ka mittestandardset, defektidega kartulit. Kevadeti oleme saanud head vastukaja, et ka selline kartul on talvel vägagi rahuldavalt säilinud. Ise ei tohi lihtsalt oma kartulit keldrisse üksindusse jätta :)