Ahjukartulid
Ahjukartulid on alati kuulunud pidulike kartulitoitude hulka. Eriti piduliku roa saad, kui kasutad küpsetamseks värviliste kartulite segu, spargelkartuleid või tillukesi “Pariisi kartuleid”.
Tutvu ka meie kasvatatud eriliste ja vanaaegsete kartulisortidega
Värvilised ahjukartulid
Koori erinevad värvilise sisuga kartulid (meil näiteks ´Blue Congo´, ´Viloet Queen´, ´Red Cardinal´) ja viiluta need kangideks, loputa veega kergelt läbi ja tahenda majapidamispaberil või rätikul. Võid hulka lõigata ka mõne porgandi. Pane kartulid kaussi, lisa veidike toiduõli, kartulimaitseainet või aroomisoola, purustatud küüslauku ja sulle meeldivaid ürte, aja kõik segamini ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Siis torka kartulid nii umbes 250 kraadini eelsoojendatud ahju ning küpseta kartulid kuldpruuniks, katsu kahvliga, kas kartulid pehmed. Selleks kulub olenevalt kartulitükkide suurusest tavaliselt nii 35-45 minutit. Serveeri prae või salati kõrvale!
Ahjus küpsetatud spargelkartulid
Spargelkartuleid ei saa nende ebakorrapärase kuju tõttu toorelt koorida, sellepärast tuleb need harjaga korralikult puhtaks pesta. Pane küpsetusahi 250 kraadi peale sooja. Keeda spargelkartuleid umbes 10 minutit, kurna ja laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Pintselda üle hea toiduõliga, puista peale kartulimaitseainet, küüslaugupulbrit ja muid meelepäraseid maitseaineid või ürte ning soola, küpseta ahjus kõrgel kuumusel kuldpruuniks. Selliselt küpsetatud krõbedad spargelkartulid on efektseks praelisandiks.
Täidetud kartulid
Koori suured, poolmuredad, mittelagunevad kartulid ja keeda neid 10 minutit. Siis kurna need ja lase natuke jahtuda. Uurista lusikaga sisse õõnsus ja lõika alt ära killuke, et nad ilusti püsti seisaks.
Täidise jaoks sega pannil kergelt läbikuumutatud hakkliha, sibul, lisa (suitsu)juustu, kui tahad kergemat ja odavamat rooga, lisa keedetud ja riivitud köögivilju.
Maitsesta soola, küüslaugu ja tilliga. Täida kartulid seguga ja küpseta ahjus umbes kolmveerand tundi, kuni kartulid on pehmed. Serveeri köögiviljasalatiga.
Hasselbacki kartulid
Lõika kartulid pealt viiludeks, nii et põhi kartulit kokku hoidma jääb. Hea on seda teha puu- või plastmasslusikal, mille ääred takistavad põhjani läbilõikamist, aga ettevaatlikult tegutses saab seda teha ka lõikelaual.
Määri kartulid kokku toiduõliga ja riputa peale paprikapulbrit, tilli või muid meelepäraseid ürte või maitseaineid. Lao ahjupannile, lõigatud pooled ülespoole ja küpseta 20-220 kraadi juures umbes 40-45 min, nii et pealt kenasti pruuniks on küpsenud.
Küpsemise lõpus puista üle riivitud juustuga.
Hästi sobivad selleks otstarbeks muredad kartulid, nagu meil pakutavast sortimendist näiteks ´Adretta´, aga ka ´Läti kollane´, ´Ando´ jt. Kui muredat sorti hankida ei õnnestu, siis sobib ka näiteks “Laura”.