Eesti kartul
Kas sulle meeldib hea maitsega Eesti kartul? Poodides pakutavad kartulid on tihti vesised ja maitsetud?
Või meeldivad sulle vanad Eesti kartulisordid?
Ehk tahad hoopis oma pidulauale midagi erilist, et peret või külalisi üllatada?
Meie põllul on kasvamas nii vanaaegsed kartulisordid, kui ka uued, põnevad, värvilise sisuga kartulid, mis annavad su kokkamisele hoopis uue hingamise!
Meie kartulit tarbides võid olla kindel, et
- saad vajadusel nõuandeid kartuli kasvatamiseks, hoiustamiseks ja toidu valmistamiseks
- me oleme Põllumajandusameti poolt kontrollitud, meie kartulitest võetud proovid on alati korras, meie toodang on teie tervisele ohutu
- vastutame oma toodangu ja müügi eest ise ja me ei kao ära
- otse tootjalt ostes on probleemide korral võimalik kiiresti lahendus leida
Kuidas teha häid kartulitoite?
Ühest ja samast kartulisordist ei saa teha putru, friikartuleid, keedekartulit ja prae- ning ahjukartulit. Osa sorte on tärkliserikkad, need kartulid on muredad, neist saab maitsva pudru või ahjukartuli. Sellised sordid on näiteks ‘Maret’, ‘Läti kollane’, ‘Adretta’, ‘Ando’. Nendest sortidest kasvab Rebase talus ‘Adretta’.
Kartul muutub muredaks alles siis, kui ta on juba enam-vähem täiskasvanud, seepärast ei saa ka suvel esimestest värsketest kartulitest head putru.
Väiksema tärklisesisaldusega kartulid ei lagune töötlemisel ja neid saab keeta ning praadida, ilma et ta laiali pudiseks. Sellisteks sortideks on näiteks varane ‘Solist’ (saadaval jälle 2022 suvest) ja hiline ‘Laura’, mida me ka kasvatame.
Kartuli aretamise ja teadustööga tegeleb Maaelu teadmuskeskus
Värsked uudised alati ka meie Facebooki fännilehel! Liitu 15000 jälgijaga!