Eestis kasvatatud kartulisordid
Paljud meist teavad, et Eestis kasvavad kartulisordid nagu ‘Ando’, ‘Jõgeva kollane’ ja ‘Läti kollane’. Meie anname sulle võimaluse reisida tagasi veel kaugemale ajalukku, eriliste maitsete maale! Rebase talu põllul kasvavad sulle sellised heamaitselised vanaaegsed Eesti kartulisordid nagu ‘Väike Verev’, ‘Endla’ ja ‘Odenwaldi sinine’.
Kui sulle on aga oluline, et toit oleks kauni välimusega, siis oled oodatud nautima värvilise sisuga kartulisorte ‘Blue Congo’, ‘Violet Queen’ või ‘Red Cardinal’.
Veelgi erilisemaid toite saab aga valmistada spargelkartulist – kuigi ta oma ebatavalise kuju poolest meenutab maapirni või ingverit, siis seda ta ei ole – sarnase välimusega võib tõepoolest olla ka kartul!
Muidugi on nende eriliste gurmeekartulite kõrval meie talus kasvamas ka tavalisi kollased kartuleid, kuid needki ei ole juhuslik valik, vaid on osutunud meie paljude klientide lemmikuks.
Tutvu sortidega lähemalt!
Värvilised kartulid
Sinine kartulisort ‘Blue Congo’
on just see, mis annab su roogadele uue, kaunivärvilise välimuse.’Blue Congo’ on heamaitseline mure kartul, kuid ei lagune siiski liiga palju. Temast tuleb maitsev kartulipuder. Soojalt on pudru sinine värvus heledam, jahtudes muutub uuesti erksamaks.
Samuti sobib ta keedukartuliks, praadimiseks ja ahjukartuliks. Külm keedetud kartul või puder on populaarne sini-must valgete suupistete koostisosa rahvuslike pühadetoitude valmistamisel.
Kasutamisnipp: Keetmisel säilib värvus paremini, kui keedad pestud kartuleid koorimata või kasutad keetmiseks aururesti.
Tervislikkus: sinine värv näitab, et see kartul on väga tervislik, kuna sisaldab palju antotsüaniine, millel on võime siduda kehas vabu radikaale. Lisaks on neil antimikroobsed ja põletiku- ning vähivastased omadused. Antotsüaniididele omistatakse palju tervist parandavaid toimeid, nagu närvirakkude kaitse, nägemise parandamine ja haiguste vastu võitlemine.
Roosa kartul ‘Red Cardinal’
on piklik, veidi kumera kujuga, sile, tumeroosa sisuga lauakartul. On vähem mure kui ‘Blue Congo’, ei lagune keetes, kuid on pehmema sisuga kui ‘Violet Queen’. Kooritult keetes kaotab värvi vähem, kui sinised kartulid, jääb roosaks. Siiski säilitab oma kaunima värvi kas koorega keetes või aururestil. Saab kasutada näiteks kaunivärvilise kartulisalati valmistamiseks, kuid sobib ka ahju- või või keedukartuliks. Otseselt mure ei ole, aga meie oleme ka ilusat roosat putru teinud.
Tervislikkus: punast värvi toiduained sisaldavad organismile kasulikke flavonoide. Need hoiavad inimese tervist ja kaitsevad põletike eest.
Tumelilla kartul ‘Violet Queen’
sobib sinu kööki, kui sa oled tüdinenud tavalisest kartulist. Pole vahet, kas sa oled noor või vana, naine või mees, see sort sobib sulle, kui:
- sulle meeldib köögis midagi põnevat proovida ja uusi maitseid kogeda
- sa tahad peret, sõpru või sugulasi üllatada.
- Kui sinu jaoks on tähtis toidu kaunis välimus
‘Violet Queen’ on mustjaslilla sisuga, ovaalne, sile, mittelagunev, tugevama sisuga kartul. Sobib efektsete värviliste roogade valmistamiseks. Sobib keedukartuliks, praadimiseks ja ahjukartuliks.
Kasutamisnipp: Keetmisel säilib värvus paremini, kui keedad pestud kartuleid koorimata või kasutad keetmiseks aururesti.
Tervislikkus: sinine värv näitab, et see kartul on väga tervislik, kuna sisaldab palju antotsüaniine, millel on võime siduda kehas vabu radikaale. Lisaks on neil antimikroobsed ja põletiku- ning vähivastased omadused. Antotsüaniididele omistatakse palju tervist parandavaid toimeid, nagu närvirakkude kaitse, nägemise parandamine ja haiguste vastu võitlemine.
Punane kartul ‘Mulberry Beauty’
on uus punase sisuga põnev kartulisort sinu toidulauale! Tema sametine sisu ei lagune keetmisel. Sobib hästi ahjukartuliks ja aurutamiseks, nii säilib ilus punane värv paremini. Kartul on keskhiline, talub üsna hästi hilist põuda ja ei ole väga vastuvõtlik lehemädanikule.
Lilla kartul ‘Bergerac’
on uus ja põnev lilla sisuga kartulisort. Sobib hästi värviküllaste toitude valmistamiseks. Jahune, pudrune, hea maitsega, kuivaine sisaldus umbes 21%. Aurutades ei kaota värvi. Sobib krõpsude valmistamiseks. Keskhiline, mugulad väikesepoolsed.
Vanaegsed kartulisordid
‘Väike verev’
Väga vana ja teadmata päritoluga kuulus sort, (mainitud 1875) pärit tõenäoliselt Hollandist. Kõige tõenäolisemalt on tegemist mõisates levinud sordiga ‘Kleine livländische blaue Speisekartoffel’. Väga hea maitsega sort, muredad, mugulad väikesed, sobib keedetult, ahjus või õlis küpsetatult. Kasvatatud on teda ajalooliselt eelkõige just Lõuna-Eestis. Rahvasuus on levinud ka teisi nimetusi nagu ‘Zeuwsche Blaue’, ‘Väike Verrev’, ‘Väike sinine’, ‘Viiulid’, ‘Väike punane’.
‘Odenwaldi Sinine’
ehk ‘Odenwalder Blaue’, rahvasuus tuntud ka lihtsalt ‘Odenvaldi’ ja ‘Suure Sinise’ nime all (mainitud 1901–1915). Saksamaa pärandsort. Heamaitseline mure toidukartul. Sarnaneb välimuselt ‘Väikese Verevaga’, aga mugulad on suuremad. Punavioletne koor, kollane sisu, sügavad silmad. Varasepoolne kuni keskvalmiv.
‘Endla’
on teadmata päritolu pärandkultuurisort, levinud edasi ühest Lääne-Eesti talust, nimi pandi perenaise eesnime Endla järgi. Punakas õhuke koor, sisu kollane. Heamaitselise mureda, siidise ja õrna sisuga, laguneb keetes, sobib ahjukartuliks. Mugulad on piklikud, ühtlased, ei ole väga suured, silmad madalad. Õitseb vähe, keskvalmiv kuni hilisepoolne. Säilivus keskmine.
‘Sardellkartul’
Pikk, sardellkujuline kartul on pärandsort. Väga maitsev, mure ja jahune, sobib ahjukartuliks. Koor on kollane, silmad madalad, sisu valge. Keskhiline. Ei ole suure saagiga.
‘Porgandkartul’
Porgandkartul on Lõuna-Eesti päritolu pärandsort. Tal on roosakas õhuke koor, sisu kollane, silmad madalad. Heamaitseline, mure, keetes laguneb kergesti. Sobib ahjukartuliks ja pudruks.
Spargelkartul
Haruldane, Taanist pärit spargli kujuga, aga kartuli maitsega gurmeekartul, peetakse väga peeneks delikatessiks. Kõvema, kuivema sisuga. Võib aurutada, keeta, sobib salatisse, aga eriti maitsev koos koorega ahjus küpsetatult.
Saadaval.
Toidukartul
‘Solist’
Väga varane kartulisort, kollase koore ja helekollase sisuga. Sobib keedu- ja praekartuliks. Kiduussikindel, suhteliselt haiguskindel, saagikus ja säilivus head.
2024 aasta saak läbi müüdud.
‘Adretta’
Rahvasuus levinud ‘Andreta’ nime all. Keskvarane, kollase koore ja sisuga, jahune, hea maitsega, sobib hästi pudrukartuliks. Ei säili väga hästi, soojas keldris läheb vara kasvama.
‘Gala’
Keskvarane, kollase koore ja sisuga, ei lagune keetes, samas ei ole kõva ega vesine, universaalne lauakartul, mis sobib paljude toitude valmistamiseks. Hea kaubandusliku välimusega. Võib nakatuda lehemädanikku. Üsna vastupidav teistele kartulihaigustele.
Liitu meie 15 000 jälgijaga Facebookis ja ole kursis värskete uudistega!