Kartulisupid

Kartulisupid köögiviljade ja maitserohelisega on kerge viis teha süüa odavalt ja tervislikult. Suvel aitavad sellised supid püsida heas vormis, kui aga sinna lisada erinevaid vürtse, sobivad nad ka talviseks seespidiseks soojendajaks.

Väga hästi sobib sellise supi sisse kabatšoki- või kõrvitsapüree, suve lõpus, kui neid on liiga palju, siis võib nendest tehtud püreesid panna karbiga sügavkülmikusse, et neid talvel püreesuppides kasutada. Kui mõned köögiviljad onaga  lihtsalt kappi seisma jäänud, siis sellise supi sisse saab nad ära kasutada.
Usinat kokkamist!

Kartuli-kõrvitsa püreesupp

Keetsin ühes potis kartuli-ja kõrvitsakuubikud vähese veega pehmeks. Teise potti panin podisema herne-porgandi-segu. Kui kõrvits-kartul pehmed, püreerisin selle saumikseriga ja valasin hautatud herne-porgandi segusse, ajasin sassi, (porgand ja hernes jäävad supis terveks) tilk piima (või koort), et liiga paks ei oleks ja maitsestasin pressitud küüslaugu ja tilliga. Kaks viilu sinki leidus ka kapis, need tegin kuubikuteks, praadisin kergelt läbi ja sumasin hulka. Nämma sai! 🙂 Kes rammusamat ja pidulikumat suppi tahab, võiks ehk panna veel sulataud juustu hulka. Ja köögiviljasegu võib ju ka erinev olla!

Kartuli-kõrvitsapüreesupp
Mulligatawny supp

Mulligatawni supp

Vürtsikas, Indiast pärit argiroog, mille retsepti leidsin “Õuna ahvatluste” raamatust.
2 spl õli või võid
1 porgand, hakkida
1 sibul, hakkida
1 sellerivars (mina panin riivitud juursellerit)
1 keskmine magsuhapu õun
2 spl jahu
1 tl karripulbrit (algses retseptis oli 3 tl, aga isegi 1 tegi juba väga pipraseks! )
5 tassi kana-või köögiviljapuljongit
1/2 tassi koort
1/2 kl riisi
Kuumuta potipõhjas õli ja pruunista selles 5 min porgandit, sibulat, sellerit.
Lõika kooritud õun kuubikuteks, lisa segule ja pruunista veel natuke. Sega hulka jahu ja karripulber.
Vala jaokaupa juurde puljong, lase segul keema tõusta, lisa riis, alanda kuumust ja hauta vaikselt kuni riis pehme. Lisa kuum koor.
Seda rooga saab lihtsamalt teha, kui eelmisest päevast järele jäänud kanapuljongit ja riisi.
Kes väga vürtsikat suppi ei taha, pangu karrit veel vähem!
Head isu!

Mulligatawny supp

Kartuli-kabatšokipüreesupp

1 keskmine kabatšokk
3 kartulit
1 sibul
Vett, puljongipulbrit
Sulatatud juustu
Maitserohelist
Keeda kabatšoki-ja kartulikuubikud, sibul puljongivees pehmeks, püreeri, lisa maitseroheline, pipar, pressitud küüslauk ja sulatatud juust. Sega hästi, et juust ära sulaks. Serveerida võib röstsaiaga. Head isu! 🙂

Kartuli-kabatšokipüreesupp
"Hea perenaise supp"

„Potage bonne femme“  – „Hea perenaise supp“

Mõnus ja lihtne, vürtsikas Prantsuse kartulisupp külmaks ajaks!
4 porru valget osa
1 sibul
veidike võid
6-8 kartulit (parem kui on muredad, nagu meil “Adretta”, sobib ka “Maret” ja saab ka “Laurast”, väga vesised kartulid ei ole head)
1-1,5 l kanapuljongit
pool klaasi rõõska koort
pipart, soola, küüslauku või ingverit, muskaati, maitserohelist
Hauta pannil võis kergelt porru ja sibul,(kui porrut pole käepärast, ei pea küll supp tegemata jääma, vaid võib ka tavalist sibulat lihtsalt rohkem panna), ära lase mustaks praadida, muidu rikub maitse! Aja kanapuljong keema, lisa kartulikuubikud ja praetud sibul, keeda pehmeks ja püreesta. (Saumikserit kasutades ole ettevaatlik, kartul tahab noaga püreerides kleepjaks muutuda) Võib ajada ka läbi sõela.
Pärast püreerimist lisa koor ja lase uuesti keema tõusta, maitsesta küüslaugu, muskaadi, ingveri, soola, pipra, või maitserohelisega, võib panna ka sidrunimahla või hapukoort, kes tahab tugevamat suppi, võib lisada praetud sinki või liha. Mina ise lisasin veel särtsuks päris tšillipipart. *
Mõnus seest soojendav supp tuli! Head isu! 🙂

"Hea perenaise supp"

Kartuli-aedoa püreesupp

Pane keema paar kooritud porgandit, keeda neid natuke, siis lisa muredad kartulid ja aedoakaunte tükid (kartuleid vähem, ube suurem osa ).  Keeda koos pehmeks.  Püreeri porgand, kartul ja oad, maitsesta küüslaugu ja aroomisoolaga, soovi korral lisa rõõska koort või sulatatud juustu, lase uuesti keema tõusta, puista  peale tilli ja peterselli.

Kartuli-aedoapüreesupp