Liitu uudiskirjaga

Uudiskiri sisaldab infot kaubavaliku ja müügiaegade kohta Tallinnas
Me ei edasta teie andmeid kolmandatele osapooltele

Kasulikku lugemist

Õunakoogid

 Õunakoogid

Õuna-kohupiima purukook

Tainas:
6 dl jahu
2 dl suhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit
200 gr võid või margariini
näpi ained kausis külmalt segamini
Täidis:
400-500 gr kohupiima
4 muna
1 dl suhkrut
200 gr hapukoort või maitsestamata jogurtit
sidrunimahla
0,5 tl küpsetuspulbrit
4-5 õuna viilutada õhukesteks viiludeks
Vahusta munad suhkruga, lisa kohupiim, hapukoor, küpsetuspulber ja sidrunimahl
Pane 3/4 taignapurust plaadile, vala üle täidisega, lao peale õunatükid ja puista üle ülejäänud puruga.
Küpseta 40 min 200- kraadises ahjus.

Hapukoore-õunakook

200 g võid, sulatada
200 g hapukoort
200 g suhkrut
2 muna
2 kl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
4-5 kl hapukaid õunatükke
Lisa sulatatud võisse kõik ained ja lõpuks sega sisse ka õunatükid, puista üle suhkru-kaneeli seguga. Küpseta keskmisel kuumusel kas ahjuplaadil (mitte väga suurel, minul oli 32x32) või ümaras vormis, (siis jääb kook paksem ja natuke teistsugune)

Kõrvitsa-õunakook

300 g kooritud kõrvitsat+ 0,5 dl vett (või 2 dl kõrvitsapüreed)
100 g võid
3 muna
2,5 dl tumedat toorroosuhkrut (mina asendasin fariinsuhkru ja tavalise suhkruga üks-ühele)
3 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
1-2 õuna
keeda kõrvits ja püreeri
Sega jahu, küpsetuspulber ja kaneel, vahusta munad suhkruga ja lisa sellele jahusegu, sulatatud või,
kõrvitsapüree ja kooritud õunatükid. Kalla segu 24 cm läbimõõduga vormi ja küpseta 175 kraadi juures 40 min.

Kohupiima-õunakook

Tainas:

300 g nisujahu (5 dl)

150 g suhkrut  (1,75 dl)

2 tl küpsetuspulbrit

2 tl vanillisuhkrut

150 g sulatatud võid

1 muna

1 dl piima

Kate:

5 tk keskmist õuna

1 tl kaneeli

600 g kohupiima

1 sl sidrunimahla

100 g suhkrut

3 muna

Valmistamine:

Sega jahu, suhkur ja küpsetuspulber, lisa veidi jahtunud sulavõi ning sega purutaoliseks tainaks. Jaga pooleks.
Lisa poolele purutainasegule lahtiklopitud munad ja piim, kalla segu küpsetuspaberiga vooderdatud kõrgete servadega ahjuplaadile (ca 25x30 cm).
Puhasta õunad (koduaiaõunu koorida pole vaja), lõika õhukesteks viiludeks ja laota ühtlaselt tainale. Puista peale kaneeli ja soovi korral ka suhkrustatud ingverit või ingveripulbrit.
Katte jaoks klopi munad suhkruga, sega juurde kohupiim ja sidrunimahl või ebaküdooniasiirup. Vala segu õuntele.
Puista peale ülejäänud purutainas.
Küpseta 200kraadises ahjus 40-45 minutit, kuni kook on pealt kaunilt kuldkollane.
Retsept on mugandatud raamatust „Õunakoogid“

Hapukoore- õunakook    

Põhi:

150 g sulatatud võid

1 dl duhkrut

3,5-4 dl jahu

1 tl küpsetuspulbrit

Segasin kuivained ja lisasin sulatatud või. Surusin koogivormi põhja.

Kate:

Peeneks hakitud õunad

2 muna

2 dl suhkrut

1/2 pakki suurest hapukoorest (või vähem)

Vorm: 22x30cm, ahjus 200C juures 26 min.

(allikas:“Koduring“)

Halvaa-õunakook

Vastupandamatu kook, mille täidises peitub maiasmokkade rõõmuks ka halvaad. Serveeri soo­jalt koos vanillijäätisega.

Tainas:

225 g võid

1½dl suhkrut

2 muna

 5 dl jahu

 Täidis:

 700 g hapukaid õunu

 200 g halvaad

 Määrimiseks:

 Muna

 1 sl piima

 Pealepuistamiseks:

 2 sl suhkrut

 Valmistamine: Vahusta toasoe või ja suhkur. Lisa munad ja vahusta veel veidi. Sõelu juurde jahu ja sega üht­la­seks. Keera tainas kilesse ja hoia külmkapis vähemalt üks tund kuni üleöö. Kuumuta ahi 180 kraadini. Koori õunad, eemalda südamik ja viiluta. Rulli 2/3 tainakogusest kergelt jahusel laual ümmarguseks kettaks (5 cm suuremaks kui vormi lä­bimõõt). Suru tainas 26 cm läbimõõduga võitatud koogivormi põh­ja ja ääretele. Lao pooled õu­naviilud tainale ja puista vahele peenestatud halvaad. Nüüd kata ülejäänud õunaviilude ja hal­vaa­ga. Järelejäänud tainas rulli koogivormi suuruseks kettaks ja tõsta täidisele peale. Pintselda muna-pii­maseguga ja riputa üle suhkruga. Küpseta 45 minutit.(Allikas: „Vaata kööki“)

 

Purukattega õuna-kohupiimakook        

Taigen:
8 dl nisujahu
4 dl suhkrut
3 tl küpsetuspulbrit
3 tl vanillsuhkrut
300 g võid
veel:
2 muna
2 dl hapukoort
Täidis:
8-10 hapukat õuna
1 dl fariinsuhkrut
2 tl kaneeli
600 g kohupiimapastat
2 dl suhkrut
3 muna
2 tl vanillisuhkrut
1 sidruni mahl
Sega jahu, suhkur, küpsetuspulber, vanillsuhkur, lisa sulatatud või ja sega. Tõsta 1/3 sellest kõrvale, ülejäänud taina hulka segada munad ja hapukoor. Laota tainas kõrgemale ja mitte väga väiksele ahjuplaadile. Sega õunalõigud fariinsuhkru ja kaneeliga. Eraldi sega kohupiim suhkru ja munadega. Maitsesta vanillsuhkru ja sidrunimahlaga. Vala kohupiim taignale ja lao peale õunaviilud. Pudista peale ülejäänud taigen. Küpseta 200-kraadises ahjus 30-40 min, kuldpruuniks. Head isu!

Õuna-neljaviljakook

Põhi:

6 dl neljaviljahelbeid
2 dl jahu
2 dl suhkrut
200 g margariini
1 tl küpsetuspubrit, näpuotsaga soola
Täidis: 500 g kohupiima (mina panin vähem ja oli ka hea)
200 g hapukoort vms
2 muna
1 dl suhkrut
viilutatud õunu
Sulata margariin, suma hulka suhkur, sool, helbed, jahu, küps pulber, aja sassi. Murenda kolmveerand sellest massist plaadipõhjale. Säti põhjale õunaviilud, riputa üle kaneeli ja suhkruga. Kohupiima hulka keera munad, suhkur ja hapukoor, vala õuntele. Ülejäänud veerandile taignale lisa jahu ja murenda see puru kohupiima peale. Säti ahi 170-180 kraadi peale ja passi 40 minutit. Süüa küünlavalgel! :)
(autor teadmata, Piia retseptivihikust)

Keefiri-õunakook
Lihtne, mahlane ja mõnus õunakook, mille taigen on ainult kokkusegamise vaev!
6 dl jahu
1,5 dl suhkrut
1-2 dl rosinaid
3 dl hapupiima või keefiri
2 dl heledat siirupit (arvan, et nutikas perenaine asendab selle muuga kui pole, minul vedeles mingi tumeda siirupi pudelipõhi külmikus ja sobis küll)
200 g võid
500 g õunu
Jahu, suhkur, sooda ja rosinad segada, lisa keefir, ja siirup ning lõpuks sulatatud või. Sega hulka õunatükid. Vala 24x32 cm ahjuplaadile ja küpseta 180 kraadiga 40-45 min. Head isu!
(allikas: "Plaadikoogid ja pirukad")
 
Keeksipulbri-õunakook
Eriti kiire kook!
Puista plaadile pool pakki keeksipulbrit (nt. "Juubeli") Määri selle peale üsna vedelaks tehtud kohupiim, kohupiima hulka pane ka paar muna ja paar spl jahu. Siis torgi kohupiima sisse õunatükid, hapude õunte korral riputa peale ka pisut suhkrut. Siis puista peale ülejäänud keeksipulber ja pane peale võitükikesi ning küpseta 180-200 kraadi juures kuldpruuniks.

 

 

 

       

Biskviitkattega keeksipulbri-õunakook

1 pakk tordipulbrit (minul oli šokolaadikeeksipulber), aga võib ka "Juubeli" vm olla
200 g võid või jms
rabarberitükke
suhkrut, kaneeli
Kate: 5 muna
2 spl nisujahu
1dl suhkrut, näpuotsaga soola
Sega sulatatud või tordipulbriga ja laota väiksemale ahjuplaadile, pane sellele rabarberitükid, puista üle kaneeli ja suhkruga ning küpseta 200 kraadi juures 10 min. Katte jaoks vahusta munavalged soolaga ja munakollased suhkruga, sega vahustatud kollase hulka jahu ja lisa õrnalt segades vahustatud valge, vala munavaht koogile peale ja küpseta veel 15-20 min.

Komoptiõuntest lihtne õunakook.

3 muna
150 g suhkrut
50 g sulatatud margariini
ca 2/3 kl hapukoort, piima või jogurtit
1 tl küpsetuspulbrit
soola
jahu (1,5-2 kl, nii et saab hapukoore paksuse taigna)
värskeid või õunakompoti õunatükke
Sega taigen lihtsalt kokku, õunatükid peale ja puista üle jahust-suhkrust-võist tehtud pudiga, küpseta keskmise kuumusega ahjus kuni on pealt pruunikas.

Suur karamelline õunakook

Põhi:
200 g võid
1 dl suhkrut
3,5 dl nisujahu

Täidis:
1 kg pehmet kohupiima
4 muna
1 dl suhkrut
1,5 dl nisujahu
1 kg õunatükke
1 spl kaneeli

Karamellkate:
2,5 dl suhkrut
1 dl kuuma piima
Näpi või jahu ja suhkruga puruks ja pane küpsetuspaberiga plaadile (väiksemapoolsele plaadile see kook ei mahu, siis peaks kogust vähendama).
Sega kohupiim, munad, suhkur ja jahu ning vala ettetvaatlikult põhjale laiali.
Sega tükeldatud õunad kaneeliga ja laota kohupiimale. Küpseta 200 kraadi juures 45-50 min.
Enne serveerimist teha karamellkate: sulata paksu põhjaga potis suhkur ja vala siis peene nirena pidevalt segades hulka keev piim, sega mass ühtlaseks ja nirista võimalikult peene joana kiiresti liigutades koogile, nii et saad kuldsed karamelliniidid. Mina tegin selle vea, et panin karamelli soojale koogile ja see sulas laiali, ilmselt peaks teda panema külmale koogile.
Head isu! :)
(allikas: "Plaaadipirukad ja koogid")

Pehme õunakook

500 g hapukaid õunu
2 tl kaneeli
1 spl suhkrut
150 g toasooja võid
2,5- 3 dl suhkrut
sidrunikoort
2 muna
2 dl piima
5 dl nisujahu
3 tl küpsetuspulbrit
Viiluta õunad, sega suhkru ja kaneeliga. Kata 26-28 cm lahtikäiv koogivorm põhjast küpsetuspaberiga. Mikserda suhkur ja või vahule, lisa vahustades ükshaaval munad. Sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa võisegule, lisa ka piim ja sidrunikoor ja sega läbi. Kalla 2/3 taignast vormi, kata õunaviiludega ja ja ülejäänud taignaga. Küpseta 175 kraadises ahjus umbes 45-55 min, kuni sisee torgatud tikk kuivaks jääb.

Mure õunakook.

Põhi: 100 g võid; 0,5 dl suhkrut; 2,5 dl nisujahu
Täidis: 4 keskmist haput õuna; 1,5 dl fariinsuhkrut; 75g +1 spl võid; 2 muna; 1 dl kaerahelbeid; 0,5 dl jahu; 1 tl küpsetuspulbrit
Põhja jaoks sega toasoe või jahu ja suhkruga, suru 26 cm koogivormi põhja. Siis sulata pannil 1 spl võid, lisa õunaviilud, 0,5 dl fariinsuhkrut, kuumuta 5 min ja vala põhjale. Täidise jaoks vahusta 75 g võid 1 dl fariinsuhkuruga, lisa munad ja kaerahelbed, sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa ka see. Tõsta segu õuntele ja aja laiali. Küpseta 175 kraadi juures umbes 45 min. Süüa leigelt vanillijäätise või kastmega.

 

Šokolaadine õunakook

200 g tumedat šokolaadi
200 g võid
4 muna
180 g suhkrut
170 g nisujahu
1 tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit
KATE:
4-5 hapukat õuna
50 g pruuni suhkrut
Seemneid, pähkleid
Sulata või ja tükelda sisse šokolaad ning sega kuni šokolaad on sulanud. Sega omavahel kuivained. Vahusta munad suhkruga, lisa kuivainesegu, siis šokolaadi- võisegu ja sega ühtlaseks. Vala tainas 26 cm lahtikäivasse vormi. Lao tainale viilutauad õunad, lao kogu tainas ilusti täis. Puista peale pruun suhkur ja pähklid, seemned, küpseta 175 kraadi juures 45 min.
Mõnusat küpsetamist!

Lehttaigna-õunaamps

2-3 klaasi jahu
200 gr võid või margariini
1/2 klaasi vett
soola, sorts äädikat
vahele panemiseks õunu, suhkrut , kaneeli
Sõtku ained külmalt segamini, kui rullimiseks veidi vedel tundub, lisa jahu. Lase jahedas kohas natuke aega seista, tee tainas pooleks, rulli üks pool plaadi suuruseks ja katsu plaadile sokutada. Peale suhkru ja kaneeliga õunaviilud, suhkruga ära väga koonerda, eriti kui on hapud õunad, sest tainas on ilma suhkruta ja muidu ei jää piisavalt magus. Peale rulli teine pool tainast. Torgi kahvliga augud pealmisele taignale sisse ja pintselda munaga. Küpseta kuldpruuniks. Head isu!

Õuna-kohupiimakorvikesed

See rasvatu maius sobib ka saleneda soovijale!
Võta mõni hapukas õun (mitte väga suured) eemalda südamikud ja lõika õhukesteks sektoriteks, lao need ringikujuliselt, teravikud ülespoole, muffinivormidesse. Puista üle suhkru-kaneeliseguga.
Võta pakk kõvemat ja tihedamat kohupiima, lisa sinna maitse järgi suhkrut, 2 muna ja umbes 5-6 spl jahu, vaniljesuhkrut, rosinaid ning veidi küpsetuspulbrit. Säti kohupiimasegu õunte keskele ja torka ahju, küpseta kuni pealt pruunikaks muutub.
Head isu!

    

 Kardemoni-õuna-kohupiimakook


Põhi:

100 g toasooja võid

85 g suhkrut

1 suur mina

180 g nisujahu

1 tl jahvat kardemoni

1 tl küps pulbrit, näpuga soola

Täidis:

Liiter õunakompotti

500 g kohupiima

200 g hapukoort

2 suurt muna

100-150 g suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

Pealepuistamiseks mandlilaaste või pähkleid

Vahusta või suhkruga, lisa muna ja kuivained, suru 26 cm koogivormi põhja, pane külma. Sega kohupiim , hapukoor, munad, suhkur. Lao õunaviilud põhjale, vala üle kohupiimaga, puista peale mandlilaastud. Küpseta 175 kraadi juures 60 min.

 

 

ÕUNA-MÜSLIKOOK


4 muna
1,5 dl suhkrut
5 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
50 g sulatatud võid
1,5 dl piima

Kate: 4 keskmist õuna
2 tl kaneeli
50 g võid
100 g krõbedat müslit
3 sl vedelat mett

Valmistamine:
Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks. Sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu, sulatatud või ja piim. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud  ahjuplaadile (mina kasutasin  24x37 cm ahjuplaati).
Viiluta õunad ja sega viilud veidikese suhkru ja kaneeliga,  lao taignale. Puista üle müsliga nii et seda saab kergelt kattev kiht.  Sulata ülejäänud või , lase see veidi jahtuda ja sega vedela meega,  nirista segu müslikihile.
Küpseta 200 kraadi juures umbes 25 minutit.

 

 

ÕUNA-VALGE ŠOKOLAADI KEEKS

 Vaja on:
4 keskmist või suuremat haput õuna riivituna jämeda riiviga
100 g valget šokolaadi
100 g metspähkleid (mina kasutasin röstitud maapähkleid)
250 g suhkurt
2 muna
150 g sulatatud ja jahutatud võid
250 g jahu
1-2 tl kaneeli
1tl kardemoni
2 tl küpsetuspulbrit
Riivi õun ja pigista üleliigne mahl välja juhul kui õun väga mahlane on. Sega riivõun suhkruga, mikserda sisse munad ning seejärel sulavõi. Haki pähklid ja šokolaad, lisa taignasse. Lõpuks sega segusse küpsetuspulbri, kaneeli ja kardemoniga segatud jahu ja sega õrnalt läbi. Vooderda keeksivorm küpsetuspaberiga ja vala tainas sisse.
Küpseta umbes 1 tund ja 15 min 170 kraadi juures, kui pealt hakkab liiga pruuniks minema, vähenda kuumust küpsetamise lõpuosas, valmis on siis kui sisse torgatud puutikk puhtaks jääb. (Glasuuri võid valmistada söömispäeval, selleks sulata veel 100 g valget šokolaadi veevannis ja nirista keeksile.)